Nybyg & Renovering

Skal du bygge nyt eller renovere, bistår jeg med alle designmæssige valg og løsninger

EGET hus

Jeg har bygget hus helt fra bunden, hvoraf størstedelen er eget design og specialløsninger, hvilket har givet mig et godt erfaringsgrundlag for at bistå ved nybyg eller renovering;

Som ved alle større projekter er planlægning, struktur og overblik meget vigtigt i en bygge/renoveringsproces.

Med udgangspunkt i erfaringerne fra mit eget husprojekt, kan et overblik etableres - ifht design - ved at inddele processen i 6 faser;

Jeg bistår ved en eller flere faser;

1. FASE – Fastlæggelse af husets rammer

Som det første må man undersøge, hvilke restriktioner (servitutter/lokalplan eller lign.) byggeriet er underlagt, for at få klarlagt, hvad man har at arbejde med.

Vores hus var fx underlagt en servitut om, at husene i området skal have sadeltag. Derudover var vi udfordret på, at grunden er forholdsvis lille, hvorfor der bl.a. skulle tages ekstra hensyn til naboer. Til gengæld måtte vi bygge ganske højt. Der var flere restriktioner og sådan er det oftest.

Således havde vi faktisk ikke de store muligheder ifht selve formen på huset.

2. FASE - Fastlæggelse af stil – samt materiale- & grundfarvevalg

Denne øvelse er meget vigtigt at foretage tidligt i processen. På den måde sikrer man sammenhæng i stil - og undgår stilforvirring. Det er vigtigt at fastholde en rød tråd i samtlige designvalg. Sætter man nogle rammer, er det meget lettere løbende at vælge, når der skal foretages 1.000 valg om alt fra amarturer, gulve, fliser, lamper, døre, håndtag, greb, inventar til havelåger, skur, hus nr., postkasse, hegn, gardiner osv. osv. osv.

Inspiration til valg findes alle tænkelige steder. Kun fantasien sætter grænser. Oplagte steder er Pinterest, magasiner, Instagram, hoteller, restauranter mv. men, kan også findes i en kjole eller en bil. Kodeord og billeder indføres, helt lavpraktisk, som referencer i en mappe for visuelt overblik; ’husets moodboards’.

Uddrag fra eget hus’ moodboard i denne fase:
”Moderne ny nordisk', minimalistisk, stringent, stramt, rene linjer, enkelt, rummeligt, lyst og nytænkning. Grå, glas, sort og beton.

Arkitekturen varmes og blødes op med naturmaterialer; eg, marmor og messing. Naturen skal lukkes ind og inddrages via vinduer, store skydedøre, terrasser, ’kig’ mv.

Mere konkret;  
Ude; grå facade, sort tag, sorte vinduer, glasfacade, glasværn, grå fliser, trapper af beton og sorte gitterværn. Hoveddør i eg, listebeklædninger i eg.

Inde; sorte vinduer, sildeben i eg, trappe i eg, køkken, badeværelse- og gæstetoiletinventar samt walk-in i eg. Glasværn, glasdøre med rammer i sortlakeret smedejern. Marmorgulv i hall og i gæstetoilet, på køkkenbord og kogeø. Alle håndtag og armaturer (med øvrigt bad- og wc-tilbehør) i messing. Grå fliser i badeværelser.

Effekter; En tunnelpejs mellem stue og spiseområde, dobbelt loftshøjde i hall og stue,

Kælderen; Betongulv, døre i eg, store vinduer”.

Til teksten var indsat en masse referencebilleder, fundet alle mulige steder. Jeg fandt en del inspiration på Pinterest og fra rejser, men særligt kan fremhæves the Lasslet Hotel, London, hvor jeg synes, de havde ramt en skøn stil. Nederst på siden, ses billeder fra hotellet, hvor du kan spotte referencer til vores hus.

3. FASE - Fastlæggelse af planløsning
   
Har man ikke allerede en gennemarbejdet planløsningen, er det nu, den skal fastlægges. Udgangspunktet er naturligvis behov og muligheder, hvor et praktisk og naturligt flow (infrastruktur) inddrages, ligesom elementer som lys, 'luft', opbevaring og gensalg indgår.  

3.1. Ønsker
Som det første må man definere sine ønsker.

I eget hus ønskede vi;
entre,
gæstetoilet,
stue,
køkken med stort spiseområde,
forældreafdeling med bad og walk-in,
børneafdeling med bad, opholdsstue/multirum og egen indgang, og
opbevaring- og vaskerum med plads til ekstra køleskab, fryseskab og vinkøleskab.

Designønsker:
pejs
smuk trappe
dobbelt lofthøjde

3.2 Indarbejdelse af ønsker i planløsningen
At finde den optimale planløsning er et puslespil. Øvelsen kan være ganske udfordrende. Her handler det om at evne at se muligheder, være kreativ og se på opgaven igen og igen. Det er en god ide at have flere øjne på. Planløsningen er helt centralt for at opnå et funktionelt, praktisk, behageligt og dejligt hjem.

I vores hus gjorde vi os blandt andet disse overvejelser;
Forudsætningen var et smalt, højt hus og med et ønske om så mange kvm som muligt samt optimal udnyttelse, arbejdede vi med etager; kælder, stueplan og 1. sal. Vi forsøgte at indarbejde vores ønsker, ud fra en høj prioritering af naturligt flow og lys. Fx. var placering af trappen afgørende for infrastrukturen, ligesom vi ønskede den skulle være et definerende designelement. Adgangsforhold til trappen måtte ikke forstyrre i opholdsrum og heller ikke optage for meget plads, hvorfor den blev placeret i et hjørne som en halvsvingstrappe – i stedet for en ligeløbstrappe, om ellers kan være så smuk.

Stueetagen lagde naturligt op til entre/hall og fællesrum som; køkken, spiseområde, stue og gæstetoilet. Herefter gav resten lidt sig selv; 1. sal blev til forældreafdeling, mens kælderen blev børnenes slaraffenland. Herefter brugte vi rigtig meget tid på at udarbejde de bedst tænkelige planløsninger for hver etage. Her opstartede også tankerne omkring indbygget opbevaring, jf. også fase. 4.

Når planløsningen er på plads, kan påbegyndes en lysplan (placering af lampeudtræk, stik, tv-stik, internet etc.) som dog først kan færdiggøres i fase 5.

4. FASE - Integreret design i planløsningen

Jeg anbefaler, at man gør noget særligt ud af integrerede løsninger allerede ifbm løsning af plantegninger. Indbyggede skabe, reoler og lign. tilfører praktiske løsninger og designelementer, som bidrager til eksklusivt særpræg og en merværdi af boligen.

Min personlige holdning er, at jo mere man kan indarbejde desto bedre.  

Jeg har i mit arbejde stor fokus på opbevaring og praktisk anvendelighed heraf.  Tingene skal fungere i hverdagen og det skal være nemt at holde ryddeligt, ordenligt og rent. Har man styr på opbevaring, er man godt på vej; - mit udgangspunkt er; alting skal have egen plads.

Eksempler på mine opbevaringsdesigns i eget hus kan ses i Bo Bedre under afsnittet 'presse' & 'opbevaringsløsning'.

I vores hus gjorde jeg mig følgende overvejelser ifht opbevaring;
Da huset er smalt, minimalistisk og moderne i sin streg, gav det god mening at opsætte så få vægge som muligt – især i stueplan - for at opnå en større rumfølelse, luft og mere lys. Dog skulle hvert område adskille sig, på en eller anden vis, så hvert område kunne opnå eget miljø.

Udgangspunktet blev, at de vægge, som kunne, fik indarbejdet en opbevaringsløsning; skabe, reoler,  tv-niche osv. Fx blev der indbygget vitrineskabe i køkkenområdet, helt til loft, og store garderobeskabe, på knap 3 m, helt til loft, i hall på modsatte side af køkkenvæggen.

De få vægge, og megen indbygning, har krævet en enkelthed i designstil, hvorfor indbyggede skabe fx har fået et diskret udtryk ligesom køkkendesignet er simpelt og med udtryk som 'et møbel', da det står i åben forbindelse med spiseområde.

Ud over at det er lettere at holde ryddeligt og rent med masser af indbygget opbevaring, kræver huset ikke en masse møbler, hvilket giver en behagelig lethed og ro ikke at være 'proppet'.

5. FASE - Design af inventar - skabe/køkken/bad/bryggers mv.

Disse valg træffes også med baggrund i fællesnævnere. Igen for at skabe sammenhæng og holde den famøse vigtige røde tråd gennem hele boligen. Med udgangspunkt i husets arkitektur og øvrige materiale- og farvevalg, jf. fase 2 vælges materialer, stil og farver, som refererer til og taler sammen med de allerede fastlagte rammer.

Som beskrevet i mit moodboard for vores hus, jf. fase 2, skulle mine valg af inventar således tale sammen med;

”Moderne ny nordisk', minimalistisk, stringent, stramt, rene linjer, enkelt, rummeligt, lyst og nytænkning. Grå, glas, sort og beton.

Arkitekturen varmes op og blødes op med naturmaterialer; eg, marmor og messing. Naturen skal lukkes ind og inddrages via vinduer, store skydedøre, terrasser, ’kig’ mv.

Mere konkret;  
Ude; grå facade, sort tag, sorte vinduer, glasfacade, glasværn, grå fliser, trapper af beton og sorte gitterværn. Hoveddør i eg, listebeklædninger i eg.

Inde; sorte vinduer, sildeben i eg, trappe i eg, køkken, badeværelse- og gæstetoiletinventar samt walk-in i eg. Glasværn, glasdøre med rammer i stortlakeret smedejern. Marmorgulv i hall og i gæstetoilet, på køkkenbord og kogeø. Alle håndtag og armaturer (med øvrigt bad- og wctilbehør) i messing. Grå fliser i badeværelser.

Effekter; En tunnelpejs mellem stue og spiseområde, dobbelt lofthøjde i hall og stue,

Kælderen; Betongulv, døre i eg, store vinduer”.”

Med afsat i så definerede rammer, er det væsentlig lettere - og ofte vil det lidt give sig selv - at vælge inventar (stil, materialer og farver). Helt lavpraktisk, skal også disse valg, isættes husets moodboardmappe – og hvert rum skal have egne sider.

6. FASE - INDRETNING

Indretningen skal ske med afsæt i arkitekturen, behov og æstetiske præferencer.

Min personlige indretningsstil for vores hus er kort beskrevet klassisk, holdbar og moderne tilsat særpræg, personlighed og storytelling.

Samtidigt har jeg gennem hele vores projekt haft i baghovedet, at skabe et strejf af en boutique-hotelstemning med afsæt i the Lasslet, London. Hotellet har en skøn, uprætentiøs, personlig, afslappet, elegant, hyggelig, lækker og cool moderne stemning, som tiltaler mit sind.

Billederne nedenfor, fra the Lasslet, viser referencer indarbejdet i vores hus; sildebensparket, glasdøre i sort smedejern, grundfarverne; grå, sort og hvid - tilsat blå, grøn (og en del øvrige farver som gul og fersken), lange 'mørke' gardiner, velourmøbler, tonet/røgfarvet spejl på hele barsoklen og disken (hvilket jeg har monteret i køkken som stænkplade), definerende lamper og god stemningsfuld lyssætning, (væglampen har vi som sengelamper), marmormix (både grøn, brun og sort), messing mv. Vægge i fællesområder er hvide, mens hvert værelse har farver, hvilken løsning jeg også har valgt.

Læs mere om min måde at arbejde med indretning på under afsnittet ’indretning'.

Kontakt

Tak for din besked.
Hov! Der skette en fejl. Prøv venligst igen 😊